Guide – Stegräknare

Ett bra sätt för att hålla koll på hur mycket du rör dig dagligen är att använda en så kallad stegräknare och det är oftast ett mycket bättre sätt för att få igång nya vanor. Det är också ett bättre sätt för att hjälpa dig med att öka din träning dagligen.

Vad gör stegräknaren?

enkel stegräknareOm vi ska hålla det kort så räknar stegräknaren med ett instrument rörelsen i kroppen t.ex. när du går så rör kroppen sig upp och ner vilket då konverteras till ett steg. Stegräknaren finns i lite olika varianter men oftast fästs den direkt i byxlinningen men det kan variera lite beroende på vilken modell det är.

Vi människor är lite olika långa och våra steglängder skiljer sig lite men oftast ligger steglängden mellan 50-80 cm vilket du bör kolla upp innan du börjar använda stegräknaren. Oftast finns det en guide i instruktionsboken hur du ska göra inställningen för steglängd.

Så använder du stegräknaren

steglängdMeningen med stegräknaren är att du ska använda den hela dagen från morgon till kväll och ända gången du ska ta av dig den är när du sover (stegräknare som räknar sömntimmar, sömnkvalitet ska givetvis användas även på natten).

Många personer som använder stegräknare tar av sig den på jobbet om de har ett stillasittande jobb t.ex. ett kontorsjobb men gör inte det för ibland visar det sig att personer rör på sig betydligt mer än vad de tror. Även om det är ett väldigt stillasittande jobb så rör man på sig då och då när vissa ärenden ska uträttas t.ex. gång i trappor, till och från bil med mera. Vanliga hemmasysslor kan också generera flera tusen fotsteg t.ex. vid städning.

Använd stegräknaren så länge du är vaken för att få så korrekt resultat som möjligt.

Ju fler steg desto bättre hälsa får du

All forskning pekar på att vi rör på oss för lite och att våran aktivitet minskar men vi alla vet att vi behöver röra på oss för att i slutändan må bra. WHO (World Health Organization) har släppt rekommendationer att man bör gå minst 10 000 steg per dag vilket är ungefär 6 km lite beroende våran kroppslängd.

Det kan nog låta väldigt mycket för personer som inte rör på sig så ofta och för dig som inte har konditionen till att börja gå 10 000 steg dagligen bör kanske börja lägre.

Så här gör du

  1. Börja använda din stegräknare under en testvecka, skriv ner dagligen hur många steg du har fått ihop innan du lägger dig.
  2. När första veckan är avslutad räknar du ihop det totala antal steg du har fått ihop under testveckan (antal steg / 7) så du får ut genomsnittet per dag.
  3. Men nu vill du se en förbättring så nu måste du höja dina antal steg med 10% varje vecka så om vi säger att du hade 6000 steg per dag på testveckan så höjer du med 600 steg varje dag på den nya veckan.
  4. Går detta bra så upprepar du detta varje vecka tills du är över 10 000 steg per dag. När du väl är över 10 000 steg bör du fortsätta öka och man anser att över 12000 steg så räknas det som mycket aktiv.

Att gå mer än 10 000 steg varje dag påverkar din kropp väldigt mycket.

  • Båda dina lungor och hjärta blir starkare.
  • Din kropp blir bättre på att reglera blodsockret och där genom minimerar risken för diabetes.
  • Mindre magproblem t.ex. förstoppning.
  • Har du sömnproblem? Mycket motion kan förhindra det.
  • Förhindrar benskörhet och stärker ditt skelett.
  • Med motion ökar blodcirkulationen i kroppen vilket kan göra dig piggare och gladare.

Stegräknare ger ökad motivation

motivation

Det finns lite olika sätt för att öka motivationen till att träna eller bara motionera och ett av de bästa sätten är att göra träningen mätbar dvs bokföra hur du tränar.

Med hjälp av en modern stegräknare får du bokföringen av din träning helt automatiskt synkroniserad till datorn eller smarttelefonen. Att få svart på vitt kunna se hur din träning utvecklas och på så sätt kunna göra den mätbar men även jämförbar gör att det oftast kan bli en väldigt sporrande effekt.

Att kunna se hur starkare, snabbare och bättre du blir i statistiken kan göra underverk för din träningsmotivation och detta gäller även de dagar då motivationen är spårlöst försvunnen.

Snålhet kan också fungera som en motivationshöjare för många personer. Ett bra exempel är att man vill ha valuta för sina pengar och om du har lagt 1000 kronor på en dyr stegräknare eller dylikt så vill du ju använda det. Ett tips är i så fall att lägga fram stegräknaren på en speciellt synlig plats där du inte kan missa den så du får en påminnelse om din förpliktelse.